AKOESTIEK

ONGEHOORDE KWALITEIT


Sinds de oprichting van ons bedrijf in 1951 luidt ons motto: "Mensen zijn de maatstaf en hun welzijn is ons doel." En gezonde lucht is een basisvoorwaarde voor ons welzijn. De ventilatie en airconditioning van ruimtes is echter een complex gebied met veel variabelen zoals onder andere akoestiek. Ventilatie- en airconditioningsystemen genereren namelijk geluid en dus lawaai door het transport en de toevoer van lucht, wat storend en zelfs stressvol kan zijn.

Op deze pagina geven we inzicht in akoestiek om het genereren en voorkomen van geluid beter te begrijpen en de planning te vereenvoudigen. Hier kun je zien hoe geluid kan worden gereduceerd tot een comfortabel niveau en welke TROX componenten geschikt zijn voor welk geval.







GELUID DOOR LUCHT

WAT ALS GELUID STOREND WORDT

Als het ventilatiesysteem te luid is kan dit leiden tot ongemak, stress, verminderde concentratie en slaapstoornissen. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, hotels, kantoorgebouwen, scholen en andere gevoelige ruimtes. Mensen met reeds aanwezige gezondheidsproblemen en kinderen kunnen dan bijzonder gevoelig reageren.

Zelfs een laag continu geluidsniveau kan als storend of onaangenaam worden ervaren. Stelt u zich eens voor dat u in een concertzaal zit en de perfecte muzikale ervaring wordt begeleid door het achtergrondgeluid van het ventilatiesysteem. Maar desondanks is in deze ruimte, waar veel mensen samenkomen, mechanische ventilatie onmisbaar.

Volumeregelaars, afsluitkleppen, ventilatoren en andere bewegende onderdelen kunnen geluid produceren. Zelfs de luchtstroom binnen een unit kan geluidsemissies veroorzaken wanneer de lucht op hoge snelheid door kanalen en uitlaten stroomt. Er wordt dus ook geluid gegenereerd in geluiddempers.

Deze geluiden kunnen echter fors gereduceerd of vermeden worden zodat ze nauwelijks waarneembaar zijn. Dit kan middels goede planning en communicatie en de installatie van geschikte componenten.

WAT IS AKOESTIEK?

Akoestiek is de studie van geluid, inclusief het ontstaan, de verspreiding en het effect ervan. Het is een interdisciplinaire wetenschap die zich bezighoudt met de studie van alle golven in gassen, vloeistoffen en vaste stoffen. Als je ongewenste geluidsemissies wilt voorkomen moet je begrijpen hoe geluid ontstaat en hoe het zich voortplant. We moeten ook definiëren welke soorten geluid "ongewenst" zijn en wanneer geluid lawaai wordt. Dit is dus waar waarneming en het meten van geluid een rol spelen, naast de gemeten waarden.

Het bovengenoemde muziekconcert wordt meestal als aangenaam ervaren, hoewel het meestal relatief hard staat. Een mug die door de kamer vliegt is echter relatief stil, maar wordt als onaangenaam ervaren. Dit toont aan dat individuele signalen - zelfs als ze stil zijn - als storend kunnen worden ervaren. Laten we daarom de kwestie van perceptie eens nader bekijken.

FREQUENTIES EN AMPLITUDES

WAT HET OOR WAARNEEMT

Heb je ooit je vinger op het membraan van een luidspreker gelegd? Wat je voelt zijn de trillingen van een geluidsbron die - vereenvoudigd uitgelegd - in de lucht worden uitgezonden in de vorm van minimale drukveranderingen en zich vervolgens voortplanten in golven. De geluidsgolven brengen ons trommelvlies in trilling, wat het gehoorproces in de hersenen in gang zet. Hoe sterker de drukverandering, d.w.z. hoe groter de doorbuiging (amplitude) van ons luidsprekermembraan, hoe luider het geluid wordt waargenomen. En hoe sneller het membraan trilt, hoe hoger de toon van het luchtgeluid (frequentie). De meeteenheid van frequentie is "hertz" of kortweg Hz, gemeten in trillingen per seconde. De energie die akoestisch vrijkomt uit de luidspreker is het geluidsvermogen. Het definieert de bronsterkte van een geluidsbron en is onafhankelijk van de omgeving. Geluidsdruk is het effect van de bron dat een persoon hoort of dat kan worden waargenomen met een meetapparaat.

GELUID IN CIJFERS

HOEVEEL IS NUL DECIBEL?

Om het enorm grote dynamische spectrum van geluid te kunnen weergeven, worden de fysische eenheden druk [Pa] en vermogen [Watt] uitgedrukt als niveaus, gerelateerd aan verschillende referentiegrootheden in decibel [dB]. Dit resulteert in het geluidsdrukniveau Lp en het geluidsvermogensniveau Lw, beide respectievelijk in dB en in dB(A), maar toch fundamenteel verschillend.

Aangezien de decibelschaal ontworpen is voor het menselijk oor, is het niet verrassend dat de ondergrens van het menselijk gehoor 0 dB is. Signalen onder 0 dB zijn niettemin aanwezig en kunnen worden waargenomen door sommige dieren, zoals honden of katten, maar ook door meettoestellen. De pijngrens ligt rond de 120 dB, maar over een langere periode kunnen volumes van 80 dB of meer ook blijvende gehoorschade veroorzaken, zoals oorsuizen.

In de menselijke perceptie komt +10 dB ongeveer overeen met een waargenomen verdubbeling van het volume. Elk geluid in de volgende illustratie lijkt dus ongeveer twee keer zo luid als het vorige!

TOENAME VAN GELUIDSNIVEAU MET MEERDERE GELUIDSBRONNEN VAN DEZELFDE LUIDHEID

Als verschillende geluidsbronnen met hetzelfde volume naast elkaar werken, betekent dit niet dat het geluidsdrukniveau gewoon optelt. Het geluidsdrukniveau neemt eerder toe met de volgende waarden:

SOMNIVEAU VAN VERSCHILLENDE ONGELIJKE GELUIDSBRONNEN

Bij het bepalen van het totale geluidsniveau van meerdere geluidsbronnen met verschillende geluidsniveaus, neemt het somniveau toe afhankelijk van het verschil tussen de twee geluidsniveaus.

WIE RUIS WIL VERMINDEREN, MOET DE FREQUENTIE KENNEN

De meeste geluiden zijn samengesteld uit geluidscomponenten van verschillende frequenties. Net als het al genoemde muziekorkest, waar veel instrumenten tegelijkertijd spelen en een cumulatief geluid produceren.

Als de geluidsgolven in een zuivere sinuscurve voorkomen, wordt dit een toon genoemd. Een geluid is altijd een samenstelling van verschillende harmonische tonen. Geluiden die worden waargenomen als hard geluid bestaan uit een onbeperkt aantal individuele tonen.

Als je een bepaalde ruiscomponent wilt wegfilteren, zou je de instrumenten in ons orkest individueel moeten laten spelen. Op dezelfde manier kun je een geluid analyseren dat uit vele frequentiecomponenten bestaat, zoals het geluid dat door een luchtbehandelingskast wordt geproduceerd, en de frequentiecomponenten van de afzonderlijke delen bepalen.


HET Frequentiespectrum 

HOORBARE FREQUENTIES ZIJN VERDEELD IN achT SECTIES

Hier komt ons gehoorspectrum om de hoek kijken, dat het frequentiebereik van 20 tot 16.000 hertz (Hz) beslaat, kinderen zelfs tot 20.000 Hz. Dit gebied is verdeeld in 8 secties, de zogenaamde octaafbanden. De relevante octaafbanden zijn als volgt gedefinieerd volgens VDI 2081:

Voor de akoestische berekening van een systeem is de specificatie van het geluidsvermogen in de octaafband essentieel. Onze ontwerpprogramma's geven u productspecifieke informatie over alle TROX producten.

HET MENSELIJK OOR EN ZIJN EIGENSCHAPPEN

Het menselijk oor is niet voor alle frequenties even gevoelig - lage frequenties worden slechter waargenomen dan hoge frequenties. Daarom is het in de technische akoestiek gebruikelijk om waarderingscurves te gebruiken die rekening houden met de waargenomen luidheid.

Deze waarderingscurves zijn beschikbaar voor verschillende volumeniveaus en toepassingen. De meest gebruikte is de A-weging, die uiteindelijk de dB(A)-waarde aangeeft, die goed bekend is in bouwtechnische toepassingen (BSE). Het relatieve niveau (onderstaande diagram) wordt opgeteld bij de gemeten waarde van de respectieve spectrale waarde. De logaritmische som van de frequenties is het A-gewogen somniveau. Het is mogelijk om de geluidsdruk en/of het geluidsvermogen te evalueren.

Het getoonde diagram geeft de relatieve niveaus van de A-weging weer. Een andere manier om gemeten geluidsspectra te wegen is NC of NR weging. NC wordt vaak gebruikt in de VS of in landen met een grote invloed van de VS/ASHRAE.

ZO VERSPREIDT GELUID ZICH 

GELUID BUITENSHUIS


Geluid beweegt zich meestal bolvormig weg van de bron. Dit gebeurt met een snelheid van 343,2 m/s (1,236 km/u) in droge lucht bij 20 °C. Je kent ongetwijfeld de telregel voor het schatten van de afstand van een onweersbui: 3 seconden tussen bliksem en donder komen overeen met ongeveer 1 kilometer. Rond de flits verspreidt het geluid zich in alle richtingen tegelijk, vergelijkbaar met een golf in het water nadat een steen is gegooid. Buiten is er alleen direct geluid dat zich voortplant vanaf de bron.

In BSE is dit bijvoorbeeld relevant voor geluid bij weerroosters en geluidsniveaus in de omgeving, die kunnen variëren afhankelijk van de afstand, het niveau bij de bron en ook de opstelling van de bron (vrij in de ruimte / in een muur / aan de rand ...).

Geluidsvermindering in relatie tot afstand (dB) in het vrije veld:

GELUID IN RUIMTES

Wanneer geluid zich voortplant in een ruimte, overlappen direct geluid en diffuus geluid van reflecties van het plafond, de muren en de vloer elkaar. Geluidsreductie is hier sterk afhankelijk van de grootte en inrichting van de ruimte. Deze twee factoren beïnvloeden de zogenaamde nagalmtijd van de ruimte. Daarnaast is de opstelling van de bron bepalend, die zorgt voor bundeling of gelijkmatige verdeling. In de berekeningen volgens VDI 2081 wordt hiermee rekening gehouden met een richtingsfactor.







LABORATORIUM







ONTWERP EN BEREKENING

GELUIDDEMPER - EPF-ONTWERP EN AKOESTISCHE BEREKENING

CORRECTE METING IN HET AKOESTISCH LABORATORIUM

De TROX onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling in Neukirchen-Vluyn beschikt over nagalmkamers en een geluiddemper testkanaal. Hier worden de voor elk type apparaat relevante metingen uitgevoerd met betrekking tot hun geluidsemissie of geluidsreductie en verbeterd in uitgebreide tests totdat de gewenste eigenschappen zijn bereikt.

Om het geluidsvermogen van apparatuur of het invoegverlies van geluiddempers objectief te beoordelen, zijn normen van toepassing die vergelijkbaarheid mogelijk maken. Ze beschrijven de meetopstelling, de meettechniek en de aard van de nagalmkamer. De volgende normen worden bij TROX gebruikt in het akoestisch laboratorium:

DIN EN ISO 5135:2020-12 Akoestiek - Bepaling van geluidvermogenniveaus van geluid uitgestraald door luchtroosters, luchthoeveelheidsregelaars, kleppen en afsluitelementen door metingen in een nagalmkamer (ISO 5135:2020); Duitse versie EN ISO 5135:2020

DIN EN ISO 3741:2011-01

Akoestiek - Bepaling van geluidsvermogenniveaus en geluidsenergieniveaus van geluidsbronnen met geluidsdrukmetingen - Nagalmkamermethode van nauwkeurigheidsklasse 1 (ISO 3741:2010); Duitse versie EN ISO 3741:2010

DIN EN ISO 7235:2010-01 Akoestiek - Laboratoriummetingen van geluiddempers in kanalen - tussenschakeldemping, stromingsgeluid en totale drukval (ISO 7235:2003); Duitse versie EN ISO 7235:2009

VDI 2081 Blatt 1:2022-04 Ventilatie en klimaatregeling - geluidgeneratie en -reductie

[Bron: Beuth Verlag GmbH] Voor complexere eenheden of apparatuuronderdelen kunnen meerdere metingen nodig zijn om specifieke frequentiebereiken of karakteristieke geluiden te evalueren.


BOUWAKOESTIEK 

Akoestiek in gebouwen is een aparte discipline binnen de akoestiek die zich bezighoudt met het effect van structurele omstandigheden op de voortplanting van geluid tussen de ruimtes van een gebouw, of tussen het interieur van de ruimte en de buitenkant. Bouwcomponenten zoals muren, deuren, ramen en ook kruisstroomelementen worden beschreven en gedefinieerd met betrekking tot hun geluidsisolatie om aan bepaalde eisen te voldoen.

WAAROM ZIJN GELUIDSISOLATIEWAARDEN NODIG?

In een project kunnen de geluidsisolatiegegevens van de afzonderlijke componenten worden gebruikt om de resulterende geluidsisolatie van het volledige systeem bestaande uit muur, deur, raam en, indien van toepassing, het luchtpad te berekenen. Meestal wordt hiervoor de gewogen geluidsisolatie-index Rw gebruikt. Deze beschrijft het vermogen om het geluid tussen twee ruimtes te isoleren.

Naast de Rw-waarde van de componenten spelen oppervlakteverhoudingen een grote rol in de berekening van het hele systeem. Het is gemakkelijk voor te stellen dat een groot raam bijvoorbeeld een grotere impact heeft dan een klein raam. De oppervlaktebepaling voor ramen en deuren is vrij eenvoudig, maar dat is niet het geval voor kruisstroomelementen. Hier is de fabrikant vrij om te kiezen of bijvoorbeeld alleen het open gebied naar de ruimte moet worden gebruikt, of het hele oppervlak van de eenheid. Afhankelijk van het gebruikte oppervlak varieert de bijbehorende Rw-waarde. Dit betekent dat de Rw-waarde zelden 1:1 vergelijkbaar is, omdat er vaak verschillende referentieoppervlakken worden gebruikt. Berekend in de resulterende waarde van het totale systeem hebben de variërende referentieoppervlakken geen invloed, omdat deze in de berekeningen zijn opgenomen.

Afhankelijk van het referentiegebied (donkerblauw), resulteren verschillende isolatiewaarden voor het ventilatie-element - type TROX CFE .       Toch blijft de isolatiewaarde van de muur als geheel identiek.

BOUWAKOESTIEK 

VERGELIJKBARE GELUIDSISOLATIEWAARDEN 

Naast de gewogen geluidsreductie-index Rw is er ook de alternatieve specificatie van het gewogen standaard geluidsniveauverschil Dn,e,w.

Het gewogen standaard geluidsniveauverschil beschrijft het vermogen van een component om geluid te isoleren of te dempen - in ons voorbeeld het CFE-dwarsstroomelement. Daarom wordt het standaard geluidsniveauverschil voornamelijk gebruikt voor kleine onderdelen (oppervlakte < 1 m²), waarbij de werkelijke oppervlakte "S" van het onderdeel wordt vervangen door een referentieoppervlakte A0 = 10 m².

In tegenstelling tot de gewogen geluidsreductie-index kunnen de waarden van het gewogen standaard geluidsniveauverschil direct met elkaar vergeleken worden.

Zoals duidelijk te zien is, leiden de referentiegebieden S1 (totale oppervlakte per eenheid R=22,7 dB) of S2 (alleen opening per eenheid R=13,5 dB) tot verschillende resultaten voor de geluidsisolatiewaarde van het CFE-overloopelement wanneer ze in de formule worden ingevoegd. Het gebruik van een uniforme referentiewaarde A0 maakt daarentegen vergelijkbare waarden mogelijk.

  • L1 Energetisch gemiddelde geluidsdrukniveaus in de transmissieruimte [dB]
  • L2 Energetisch gemiddelde geluidsdrukniveaus in de ontvangende ruimte [dB]
  • S Oppervlakte van het geteste onderdeel [m2]
  • A Equivalent geluidsabsorptiegebied in de ontvangende ruimte [m2]
  • A0 Referentie-absorptiegebied 10 m2

Vergelijkbaarheid wordt echter geboden door het "standaard geluidsniveauverschil" (Dn,e,w). Hier wordt een vaste waarde van A0 = 10 m2 gedefinieerd als referentiegebied, dat vervolgens wordt geplaatst in relatie tot het totale absorptiegebied van de ruimte. Hoe groter de waarde, hoe beter het dempingsgedrag van de component.

Het standaard geluidsniveauverschil Dn,e beschrijft de capaciteit van een bouwcomponent met een oppervlakte van minder dan 1 m2 - in ons voorbeeld een CFE-dwarsstroomelement - om geluid te isoleren of te dempen.

Daarom wordt het standaard geluidsniveauverschil voornamelijk gebruikt voor kleine onderdelen. Hier wordt de werkelijke oppervlakte van het onderdeel S vervangen door een referentieoppervlakte van A0 = 10 m2.







PRODUCTEN

GELUIDDEMPERS IN ÉÉN OOGOPSLAG

Ben je op zoek naar iets heel specifieks? Hier vind je een overzicht van alle TROX producten met geluiddempende eigenschappen.

Bekijk onze oplossingen

WELKE PRODUCTEN PASSEN HET BEST

HOE GELUIDDEMPERS WERKEN

Afhankelijk van het toepassingsgebied en het type geluidsbron zijn er verschillende producten die het geluidsvermogen effectief verminderen.

Zo zijn er bijvoorbeeld coulissendempers, die vooral worden gebruikt om lage frequenties te dempen, of coulissen die vooral goed zijn in het dempen van hoge frequenties. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt.

Bij de absorptiedemper wordt een deel van de geluidsenergie omgezet in warmte-energie. Poreuze materialen zoals minerale wol zijn geschikt voor absorptie. Het effect van geluidsabsorptie wordt versterkt door meervoudige reflectie binnen het materiaal. Een absorptiedemper dempt voornamelijk middelhoge en hoge frequenties.

Een resonantiedemper daarentegen zet geluidsenergie om in kinetische energie. In dit proces worden resonantieplaten die geen vaste verbinding met het frame hebben, in trilling gebracht door het effect van geluid. De energie voor de trilling wordt onttrokken aan de geluidskracht. Daarnaast werkt geluidsabsorberend materiaal achter de resonantieplaat als een dempingselement. Een resonantiedemper dempt voornamelijk lage frequenties.

SOORTEN GELUIDDEMPERS

Als meerdere geluiddempende elementen direct naast elkaar in het kanaal zijn ingebouwd, worden dit coulissendempers genoemd. Ze worden vaak toegepast in luchtbehandelingskasten zoals de TROX X-CUBE en dempen het geluid vrijwel direct bij de bron. Daarbij wordt de lucht zo efficiënt mogelijk tussen de coulissen geleid. Het geluidsabsorberende materiaal en/of de resonantieplaten hierin onttrekken de energie aan het geluid. Ronde geluiddempers worden gebruikt in ronde luchtkanalen. Ze zijn ook verkrijgbaar in gebogen vorm voor ronde luchtkanalen of in hoeken wanneer andere opties niet beschikbaar zijn vanwege beperkte ruimte.

Secundaire geluiddempers worden vooral gebruikt om het stromingsgeluid in regeleenheden te verminderen. Ze worden meestal direct achter de besturingseenheid in het luchtkanaal gemonteerd.

Dwarsstroomelementen, zoals de TROX CFE, hebben geïntegreerde geluiddempers op absorptiebasis. Ze dienen om twee ruimtes akoestisch te scheiden. Daarbij wordt de lucht Z-vormig of T-vormig in de eenheid van de ene naar de andere ruimte geleid.

RECYCLING, GEZONDHEID, DUURZAAMHEID

MINERALe WOL

TROX gebruikt onbrandbare minerale wol met RAL keurmerk, die ongevaarlijk is voor de gezondheid vanwege de hoge biosolubiliteit, volgens TRGS 905 en EU richtlijn 97/69/EC. Het afval dat vrijkomt bij de productie van splitters wordt volledig ingezameld en teruggestuurd naar de leverancier voor recycling (Rockcycle®). Deze verwerkings- en recyclingprocedures dragen duurzaam bij aan het ontlasten van het milieu.

GLASVEZELWEEFSEL

Om slijtage van de minerale wol in de luchtstroom te voorkomen, is het absorptiemateriaal bedekt met een zeer fijn glasvezelweefsel, dat een effectieve bescherming biedt tot max. 20 m/s luchtstroomsnelheid. De oppervlakken kunnen worden afgeveegd en gereinigd met een vochtige doek (indien toegankelijk). De overeenkomstige producten en onderdelen voldoen aan de VDI6022-norm. (zie producten)

ENERGIE-EFFICIËNTIE

Ook belangrijk met het oog op duurzaamheid is de energie-efficiëntie van de geluiddempers. Daarom wordt tijdens de ontwikkeling niet alleen aandacht besteed aan minimale stromingsverliezen door geprofileerde frames, maar ook aan een bijzonder hoge dichtheid van de behuizing. Want door de lekklasse te verhogen, kan er extra primaire lucht worden bespaard.







TOEPASSINGEN

SPECIALE TOEPASSINGSGEBIEDEN

ATEX

Geluiddempers kunnen ook worden gebruikt in omgevingen met explosiegevaar. In de ATEX-gecertificeerde centrale units van de X-CUBES vindt u bijvoorbeeld geschikte verdelers. De ATEX-fabrikantenverklaringen zijn beschikbaar op de website voor alle geschikte producten. ATEX-gecertificeerde geluiddempers mogen worden gebruikt in EX-gebieden van zone 1, 2 en zone 21, 22 (buiten) volgens richtlijn 1999/92/EG. "Buiten" betekent dat de geluiddemper mag worden gebruikt in de gespecificeerde gebieden, maar dat er geen explosieve atmosfeer door de geluiddemper mag worden geleid (binnen).

Afvoerlucht voor keukens

Vooral voor keukenafvoer moeten hoge hygiënenormen worden aangehouden. De uitgeblazen lucht moet worden gereinigd met aërosolafscheiders, zodat er geschikte afvoerluchtcondities worden gecreëerd. Zowel voor de planning als voor de installatie en het onderhoud tijdens het gebruik wordt aanbevolen om VDI 2052 in acht te nemen.

Coulissen in de standaarduitvoering, zonder geperforeerde plaat of strekmetaal, zijn bijzonder geschikt voor geluidsdemping. Dit komt omdat de glasvezel gelamineerde oppervlakken bestand zijn tegen vet en zuur en zeer gemakkelijk schoon te maken zijn. Bij het kiezen van het materiaal voor de geluiddemper kunt u het beste het kanaalsysteem als leidraad nemen.

Cleanrooms

Geluiddempers worden ook vaak gebruikt in cleanroomomgevingen. Want in de farmaceutische industrie of bij de productie van gevoelige elektronische componenten is maximale concentratie vereist. Cleanroom technologie volgens VDI2083 kan eenvoudig worden geïmplementeerd met TROX standaard geluiddempers. De volgende punten moeten in acht worden genomen:

  • De maximale luchtstroomsnelheid in de geluiddemper mag niet worden overschreden.
  • De geluiddemper mag niet beschadigd raken.
  • Vóór ingebruikname moet een spoeling van minstens twee uur worden uitgevoerd.

Productiehallen

Grote en open zalen hebben vaak slechte akoestische eigenschappen, omdat het plafond en de wandoppervlakken het geluid over grote afstanden weerkaatsen, wat resulteert in onaangename nagalmeffecten. Dit bemoeilijkt niet alleen de communicatie, maar heeft ook een negatieve invloed op de werksfeer.

Hangende coulissen onder plafonds of op muren dragen aanzienlijk bij aan het verminderen van de nagalmtijden en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden projectspecifieke berekeningen te laten uitvoeren middels een bouwakoestisch onderzoek.

HEEFT U VRAGEN?

WE STAAN VOOR U KLAAR!

Geef uw wensen aan ons door of maak een afspraak voor een vrijblijvend advies.

Uw contactpersoon: Randy van Spronsen (Accountmanager Klimaattechniek en Luchtbehandeling)

E-Mail: Randy.vanSpronsen@troxgroup.com

Telefoon: 0183 - 767 333  |  Mobiel: 06 - 2520 4544

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Deel deze pagina

Beveel deze pagina aan

U kunt deze pagina delen door de link te delen.

Velden met een ster (*) zijn verplichte velden.

Contact

Bedankt voor uw bericht!

Uw aanbeveling is verzonden naar de ontvanger.

Contact

Wij zijn er om u te helpen.

Geef alstublieft het onderwerp van uw vraag en uw contactgegevens.
Tel.: +31(0)183 767300 | Fax: +31(0)183 767399

Velden met een ster (*) zijn verplichte velden.

Contact

Bedankt voor uw bericht!

Uw bericht is ontvangen door ons Service Center en wordt verwerkt.
Onze service-afdeling neemt contact met u op.
Als u algemene vragen over onze producten en services heeft, kunt u ons ook bereiken op:
Tel.: +31(0)183 767300 | Fax: +31(0)183 767399

Contact

Wij zijn er om u te helpen.

Geef alstublieft het onderwerp van uw vraag en uw contactgegevens.
Tel.: +31(0)183 767300 | Fax: +31(0)183 767399

Attachment (max. 10MB)

Velden met een ster (*) zijn verplichte velden.

Contact

Bedankt voor uw bericht!

Uw bericht is ontvangen door ons Service Center en wordt verwerkt.
Onze service-afdeling neemt contact met u op.
Als u algemene vragen over onze producten en services heeft, kunt u ons ook bereiken op:
Tel.: +31(0)183 767300 | Fax: +31(0)183 767399